Relatietherapie
Richard en Anneke (getrouwd, 10 jaar samen, 2 jonge kinderen
Op het moment dat we in relatietherapie gingen liep ik over op alle fronten. We zijn een jong gezin en ervaarde ik, in de relatie met mijn partner, dat de situatie waar we in verkeerde een grote impact maakte op mij, op ons als partners en op onze twee kinderen (2 en 4 jaar). Toen ik mijn collega vertelde dat we in een relatiecrisis zaten adviseerde zij ons Paul als relatietherapeut. Doormiddel van de relatietherapie hebben we handvatten gekregen om sneller te overzien welke last er tussen ons speelt en door dit ook te benoemen helpt het onze communicatie te verbeteren.
Paul was doeltreffend in zijn aanpak. Dit deed hij o.a. door gebruik te maken van de hulpmiddelen die aanwezig zijn en het stellen van vragen. Hierdoor creëerde hij overzicht dat ten goede kwam om tot inzichten te komen. Doormiddel van het stellen van vragen spoorde Paul ons aan om na te denken en op een andere manier naar onze situatie en onszelf te kijken. Ik voelde mij begrepen en om alles te kunnen zeggen zonder beoordeeld te worden zorgde voor veiligheid. ‘Er is meer begrip voor elkaar ontstaan’.
“Liefde is de zoektocht naar eenheid”
Augustinus
Bij gedachten of vragen zoals:
- We maken vaak ruzie (over dezelfde onderwerpen)
- Ik heb het idee dat de ander mij niet begrijpt
- Ik ben bang dat onze problemen en/of ruzies een slecht effect op de kinderen hebben
- Hoe zorgen we ervoor dat de liefde weer groeit?
- Ik mis onze intimiteit
- Is er nog wel liefde?
- Is het niet beter om uit elkaar te gaan?
- Hij/zij gaat (misschien) vreemd
- Ik heb gevoelens voor een andere man of vrouw
- Hoe vinden wij elkaar weer?
Relatietherapie in een begeleidingsgesprek
Het uitgangspunt van relatietherapie is kijken naar de disfunctionele herhalende patronen op verschillende gebieden, namelijk in communicatie, gedrag, gevoelens en gedachten. Relatieproblemen komen veelal voort uit persoonlijke thema’s van het individu. Een partnerrelatie is de plek waar pijnlijke persoonlijke thema’s worden uitgevochten zonder resultaat. Het probleem wat zich op dat moment voordoet of waar ruzie over wordt gemaakt is veelal niet de kern en oorzaak in het onderliggende probleem, alhoewel het als het hoofdprobleem wordt ervaren.
Het is de taak van de partners om onderzoek te doen naar thema’s die zich afspelen in de relatie. Het herkennen van persoonlijke thema’s en niet-helpende patronen binnen de relatie helpt jullie bij het werken naar een oplossing. Bij besef van deze patronen kunnen jullie samen functionele vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om de relatie te versterken en nieuw leven in te blazen. Jullie leren opnieuw, en met zachtere ogen te kijken naar jezelf, je partner en jullie relatie.